INTERSLAST 2019. TUHELJSKE TOPLICE
Autor: Irena Žgela, 24. 10. 2019.
INTERSLAST 2019. TUHELJSKE TOPLICE
U utorak, 15. listopada 2019. godine u Termama Tuhelj je održan osmi po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorska.
Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji kongresa mogli kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U sklopu programa prikazana je i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije. Svi inozemni slastičari spravljali su i u radionicama koristili med hrvatskih pčelara, koji je bio korišten i u pripremanju natjecateljskih radova. U sklopu Interslasta održano je i predavanje na temu zaštite zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te o njegovoj superiornoj kvaliteti i svojstvima, o čemu je govorila Marina Krog – OPG Josip Krog.
Predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin je istaknula: „Slastičarstvo je jedna velika umjetnost koja se dijeli na pet grana. Jako je važno baviti se i tradicijskim kolačima, njegovati ih i raditi te prenositi mlađim generacijama. Moram dodati kako nam nedostaje i mladih slastičara, moramo usmjeriti mlade ljude kako bi odabrali i ovo zvanje, koje je izuzetno lijepo, ali i teško“, pojasnila je Lukin. Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni rekao je kako je važno sačuvati tradicijska jela i namirnice, u ovom slučaju slastice. „Moramo biti ponosni na njih jer su to vrijednosti koje premalo prezentiramo prema gostima koji dolaze u Hrvatsku“, rekao je Crleni.
Naša škola sudjelovala je na Interslastu i to u kategoriji Artslast- izrada torte sa medom. Školu su predstavljale učenice 3d razreda slastičar Barbara Štrucelj i Katarina Kuštek sa mentoricom Irenom Žgela.
| Virtualna setnja Sko... |
| Upisi u I razred |
| Spot - Kad narastem |
| > TUS Karlovac - new spot |
| > TUS Karlovac - spot |
| > Turisticko-hotelijer... |
| > Konobar |
| > Kuhar |
| > Slasticar |
| > Komercijalist |
| Dnevni tisak |
| HZZ - CISOK |
| « Prosinac 2025 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
| 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
| 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
| 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Škola smo članica AEHT-e (European association of hotel and tourism schools).
