preskoči na sadržaj

Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac

Slastičar / Slastičarka (071404)

Obrazovni sektor - Turizam i ugostiteljstvo

Trajanje programa - 3 godine

Opis zanimanja

Samostalno planira i organizira vlastiti rad na izradi slastica primjenjujući HACCP norme i održavajući visoke higijenske standarde. Procjenjuje količine potrebnih namirnica za izradu slastica, odabire sastojke za pripremu, poštuje recepte, normative i slijed za izradu slastica, priprema osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme te primjenjuje različite tehnike obrade namirnica za upotrebu u slasticama. Servira i prezentira slastice, skladišti i pravilno deklarira slastičarske proizvode te savjetuje klijente pri izboru slastica.

Uvjeti rada

Posao obavlja uglavnom u stojećem položaju, u zatvorenim prostorijama i pod umjetnom rasvjetom. Pri radu je često izložen povišenim temperaturama, pari, različitim mirisima te buci strojeva i uređaja. Zbog osjetljivosti namirnica s kojima rade nužno je poštivanje strogih sanitarno higijenskih uvjeta proizvodnje.

Zdravstveni zahtjevi

Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, odsustvo težih alergija na brašno ili kontaktne alergije na prehrambene proizvode, odsustvo intolerancije na brašno, minimalno očuvani integritet kože na šakama i podlakticama, odsustvo poremećaja ravnoteže, stabilno stanje svijesti, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja te osjet njuha i okusa potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa obrazovanja.

Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje

Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), akromatopsija, teška oštećenja njuha i okusa, paraplegija gornjih i donjih ekstremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, teže alergije i intolerancija na brašno ili kontaktne alergije na prehrambene proizvode, intolerancija na brašno, teže bolesti kože na šakama i podlakticama koje značajno narušavaju integritet kože i koje su rezistentne na terapiju, bolesti rezistentne na terapiju koje naginju kolapsu ili smetnjama svijesti (epilepsija rezistentna na terapiju, DM tip 1 rezistentan na terapiju), hipersalivacija.

Dokumentacija za upis

Potvrda nadležnog školskog liječnika o zdravstvenoj sposobnosti učenika za zanimanje.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi





Kalendar
« Lipanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Crno ili bijelo?



Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac / Radićeva 8 i 10, HR-47000 Karlovac / www.ss-trgovacko-ugostiteljska-ka.skole.hr / ured@ss-trgovacko-ugostiteljska-ka.skole.hr
preskoči na navigaciju