Obrazovni sektor - Turizam i ugostiteljstvo
Trajanje obrazovanja - 3 godine
Opis zanimanja
Planira, priprema i prezentira jela prema recepturama u skladu s kulinarskim trendovima domaće i svjetske kuhinje primjenjujući HACCP norme te mjere zaštite okoliša. Naručuje i preuzima namirnice, određuje tehnologiju pripreme hrane, priprema namirnice za njihovu daljnju obradu, bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica i izdanih obroka. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija, priprema proračun za određena jela i obroke te administrativno prati radne procese u kuhinji.
Uvjeti rada
Uglavnom radi u zatvorenom prostoru, a prema potrebi i na otvorenom prostoru te se uvjeti rada razlikuju ovisno o lokaciji uslužnog mjesta. Većinom radi pod umjetnom rasvjetom. Posao se uglavnom obavlja stojeći, u hodu, uz povremeno sagibanje i dizanje teških tereta. Radi u uvjetima nepovoljne mikroklime, među jakim mirisima, u pari i isparavanju, vlazi i buci. Upotrebljava oštre alate, vruće predmete i naprave pod pritiskom. Pri radu su često izloženi buci strojeva, uređaja i aparata.
Zdravstveni zahtjevi
Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, odsustvo težih alergija na brašno ili kontaktne alergije na prehrambene proizvode, odsustvo intolerancije na brašno, minimalno očuvani integritet kože na šakama i podlakticama, odsustvo poremećaja ravnoteže, stabilno stanje svijesti, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja te osjet njuha i okusa potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa obrazovanja.
Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje
Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), akromatopsija, teška oštećenja njuha i okusa, paraplegija gornjih i donjih ekstremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, teže alergije i intolerancija na brašno ili kontaktne alergije na prehrambene proizvode, teže bolesti kože na šakama i podlakticama koje značajno narušavaju integritet kože i koje su rezistentne na terapiju, bolesti rezistentne na terapiju koje naginju kolapsu ili smetnjama svijesti (epilepsija rezistentna na terapiju, DM tip 1 rezistentan na terapiju), hipersalivacija, teži poremećaj ravnoteže.
Dokumentacija za upis
Potvrda nadležnog školskog liječnika o zdravstvenoj sposobnosti učenika za zanimanje.
Virtualna setnja Sko... | ![]() |
![]() |
Upisi u I razred | ![]() |
![]() |
Spot - Kad narastem | ![]() |
> TUS Karlovac - new spot |
> TUS Karlovac - spot |
> Turisticko-hotelijer... |
> Konobar |
> Kuhar |
> Slasticar |
> Komercijalist |
![]() |
Dnevni tisak | ![]() |
![]() |
HZZ - CISOK | ![]() |
![]() |
« Svibanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |