Obrazovni sektor - Turizam i ugostiteljstvo
Trajanje programa - 3 godine
Opis zanimanja
Samostalno planira i organizira vlastiti rad na izradi slastica primjenjujući HACCP norme i održavajući visoke higijenske standarde. Procjenjuje količine potrebnih namirnica za izradu slastica, odabire sastojke za pripremu, poštuje recepte, normative i slijed za izradu slastica, priprema osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme te primjenjuje različite tehnike obrade namirnica za upotrebu u slasticama. Servira i prezentira slastice, skladišti i pravilno deklarira slastičarske proizvode te savjetuje klijente pri izboru slastica.
Uvjeti rada
Posao obavlja uglavnom u stojećem položaju, u zatvorenim prostorijama i pod umjetnom rasvjetom. Pri radu je često izložen povišenim temperaturama, pari, različitim mirisima te buci strojeva i uređaja. Zbog osjetljivosti namirnica s kojima rade nužno je poštivanje strogih sanitarno higijenskih uvjeta proizvodnje.
Zdravstveni zahtjevi
Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, odsustvo težih alergija na brašno ili kontaktne alergije na prehrambene proizvode, odsustvo intolerancije na brašno, minimalno očuvani integritet kože na šakama i podlakticama, odsustvo poremećaja ravnoteže, stabilno stanje svijesti, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja te osjet njuha i okusa potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa obrazovanja.
Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje
Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), akromatopsija, teška oštećenja njuha i okusa, paraplegija gornjih i donjih ekstremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, teže alergije i intolerancija na brašno ili kontaktne alergije na prehrambene proizvode, intolerancija na brašno, teže bolesti kože na šakama i podlakticama koje značajno narušavaju integritet kože i koje su rezistentne na terapiju, bolesti rezistentne na terapiju koje naginju kolapsu ili smetnjama svijesti (epilepsija rezistentna na terapiju, DM tip 1 rezistentan na terapiju), hipersalivacija.
Dokumentacija za upis
Potvrda nadležnog školskog liječnika o zdravstvenoj sposobnosti učenika za zanimanje.
Virtualna setnja Sko... | ![]() |
![]() |
Upisi u I razred | ![]() |
![]() |
Spot - Kad narastem | ![]() |
> TUS Karlovac - new spot |
> TUS Karlovac - spot |
> Turisticko-hotelijer... |
> Konobar |
> Kuhar |
> Slasticar |
> Komercijalist |
![]() |
Dnevni tisak | ![]() |
![]() |
HZZ - CISOK | ![]() |
![]() |
« Svibanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |