Obrazovni sektor - Turizam i ugostiteljstvo
Trajanje obrazovanja - 4 godine
Opis zanimanja
Odgovoran za planiranje, organizaciju i izvršenje usluga posluživanja jela i pića u ugostiteljskim objektima. Njegove odgovornosti uključuju prijem i smještaj gostiju, planiranje i kontrolu nabave namirnica, prezentaciju dnevne ponude jela te alkoholnih i bezalkoholnih pića. Primjenjuje tehnike posluživanja, miksologije te pripreme jela pred gostom. Vodi evidenciju o posebnim obrocima, uređuje prostor za posebne prilike, održava prostor i inventar prema sanitarnim standardima te koristi digitalnu tehnologiju za komunikaciju i naplatu usluga. Brine o primjeni HACCP standarda u svakodnevnom poslovanju, pružajući profesionalnu i sigurnu uslugu gostima.
Uvjeti rada
Mora se prilagoditi naglom porastu obujma posla te biti spreman na dugotrajno stajanje i hodanje. Posao zahtjeva spretnost i nošenje tereta, pristojan izgled, uljudnost i sposobnost izvođenja više radnji odjednom.
Zdravstveni zahtjevi
Zdravstvena sposobnost za stjecanje kompetencija za kvalifikaciju uključuje potrebnu minimalnu tjelesnu spremnost, odsustvo težih alergija na alergene u zanimanju, minimalne motoričke sposobnosti, minimalne vidne zahtjeve, raspoznavanje osnovnih boja, minimalne slušne zahtjeve i mogućnost sporazumijevanja potrebnih za izvođenje školskih zahtjeva (uključujući učenje temeljeno na radu) i svladavanje ishoda učenja uz obvezu osiguravanja potrebne razumne prilagodbe i pomagala tijekom cjelokupnog procesa obrazovanja.
Zdravstvene zapreke koje su apsolutna zapreka za zanimanje
Sljepoća, teška slabovidnost na oba oka (koja onemogućava samostalno funkcioniranje unatoč razumnoj prilagodbi), akromatopsija, gluhoća i teža nagluhost (bez mogućnosti korekcije slušnim pomagalom), akromatopsija, paraplegija gornjih i donjih ekstremiteta, amputacije gornjih i donjih ekstremiteta u slučajevima u kojima razumna prilagodba i/ili pomagalo ne može nadomjestiti potrebnu motoričku funkciju, nemogućnost sporazumijevanja uz razumnu prilagodbu i/ili pomagala, teže alergije na alergene u zanimanju, hipersalivacija.
Dokumentacija za upis
Potvrda nadležnog školskog liječnika o zdravstvenoj sposobnosti učenika za zanimanje.
Virtualna setnja Sko... | ![]() |
![]() |
Upisi u I razred | ![]() |
![]() |
Spot - Kad narastem | ![]() |
> TUS Karlovac - new spot |
> TUS Karlovac - spot |
> Turisticko-hotelijer... |
> Konobar |
> Kuhar |
> Slasticar |
> Komercijalist |
![]() |
Dnevni tisak | ![]() |
![]() |
HZZ - CISOK | ![]() |
![]() |
« Svibanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |